Uzman Yanıtladı: Dana Etinden Daha Pahalı Olan Domuz Eti Neden Tercih Ediliyor?

Ünlü bir köfte markasının etlerinde tespit edilen domuz eti, ülke gündemine bomba üzere düştü. Argümana nazaran firma mahkeme kararıyla ismini bakanlık listesinde gizletti. Bakanlık haberlerin gerçekleri yansıtmadığını söylerken ilgili dokümanlar paylaşılmaya başlandı.

Peki marketlerde domuz eti, dana etinden daha değerliyken nasıl oluyor da domuz eti tercih ediliyor?

Kaynak: İşverenler Dünyası / Mustafa Ali Aykol

Ünlü bir köfte zincirinin etlerinde domuz eti tespit edildiği savı gündeme bomba üzere düştü.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın son periyotta yaptığı kontrollerde firmaların etlerinde domuz eti çıktığı, üstelik bu firmalardan birinin esaslı bir köfte zinciri olduğu haberi herkesi şoke etti.

Ünlü köfte zinciri, mahkemeden aldığı kararla ismini bakanlık listesinde gizlese de gazeteciler bu markanın ismini duyurmaya başladı.

Sosyal medyada markaya ve domuz etine dair tartışmalar sürerken, akıllarda ise tek bir soru belirdi.

Patronlar Dünyası’ndan Mustafa Ali Aykol, merak edilen tüm soruların yanıtlarına ulaştı: Marketlerde, çiftliklerde domuz eti dana etinden daha değerliyken neden domuz eti tercih ediliyor? Bu durumdan nasıl bir kar elde ediliyor?

Mustafa Ali Aykol, uzun yıllardır domuz yetiştiriciliği ve domuz eti satışı yapan Gourmet Pork şirketinin ithalat sorumlusu Halit Özbahçıvan’a gündeme dair sorularını yöneltti.

Özbahçıvan, bakanlık listesinde yer alan markanın “çiftlik domuzu” değil, “yaban domuzu” olduğunu belirtti.

Karkas dana eti 300-350 liradan satışa sunuluyor. Karkas domuz etinin şimdiki satışı fiyatı ise 350-400 dolaylarında. Bu durumda kar için çiftliklerde yetiştirilen domuz eti kullanılamaz.

Özbahçıvan ‘böyle bir fiyat skalası varken hiçbir şirket bu riske girmez.’ diyerek firmaların kullandığı domuz etlerinin sağlıklı çiftlik domuzları olmadığını, maddelere ters biçimde avlanan yaban domuzları olduğunu belirtiyor.

Yaban domuzları için ismi konulmamış gayri resmi bir piyasa var. Piyasa ise avcılar tarafından avlanan domuzlarla işliyor.

Mustafa Ali Aykol’un aktardığına nazaran, çiftliklerde yetiştirilen domuzlar gerekli sıhhat denetimlerinden geçiyor. Ancak tıpkı durum yaban domuzları için geçerli değil. Yaban domuzları, parazit taşıma riskine sahip. Bu parazit, insanlarda ise ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor.

Öte yandan, lokal domuz avcıları, avladıkları domuzları satın alan şahıslar olduğunu belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir