Anadolu’nun en eski kentlerinden biri olan Antalya, varlıklı mutfağı ile dikkat çekiyor. Geleneksel Türk mutfağının en lezzetli örneklerine sahip olan Antalya’nın az bilinen tarihi lezzeti: Babata! Babata, mısır unu ve tahin ile yapılan bir tatlı çeşidi.
Halk ortasında babata keki olarak da anılan babata tatlısı, Torosların kültür hazinesi içinde hayli ilgi görüyor. Orijinal babata tarifi; gereçleri ve yapılışı, babata tatlısı püf noktaları okuyucular tarafından merak lisandı. O halde, babata tatlısı nasıl yapılır? adım adım öğrenelim!
BABATA TATLISI (BABATA KEKİ) TARİFİ
Babata İçin Materyaller:
- 5 çay bardağı mısır unu (mısır unu yerine irmik de kullanılabilir)
- 1,5 çay bardağı yoğurt
- 2 çay bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı tahin
- 1 çay bardağı zeytin yağı
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay bardağı ham yer fıstığı
- 1 kahve fincanı susam
- 1 paket kabartma tozu
BABATA YAPILIŞI
Adım 1:
Yoğurt, zeytinyağı, tahin ve toz şekeri bir kap içinde güzelce çırpalım.
Adım 2:
Ayrı bir kapta mısır unu, tarçın ve kabartma tozunu harmanlayalım. Ortasını havuz üzere açalım ve ortadaki boşluğa yoğurtlu karışımı koyalım. Tüm malzemeyi düzgünce birbirine yedirelim.
Adım 3:
Hazırlanan karışımı bir fırın tepsisine ya da borcama alalım. Üzerine susam serpelim. Yarım saat kadar dinlendirelim.
Adım 4:
Bu sırada fırını ısıtalım. Dinlenmiş kekin üzerine aralıklı olacak halde yer fıstıkları batıralım. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun!
İlginizi çekebilir: