Antalya’nın geleneksel lezzeti: Babata tarifi (batata keki)

Anadolu’nun en eski kentlerinden biri olan Antalya, varlıklı mutfağı ile dikkat çekiyor. Geleneksel Türk mutfağının en lezzetli örneklerine sahip olan Antalya’nın az bilinen tarihi lezzeti: Babata! Babata, mısır unu ve tahin ile yapılan bir tatlı çeşidi.

Halk ortasında babata keki olarak da anılan babata tatlısı, Torosların kültür hazinesi içinde hayli ilgi görüyor. Orijinal babata tarifi; gereçleri ve yapılışı, babata tatlısı püf noktaları okuyucular tarafından merak lisandı. O halde, babata tatlısı nasıl yapılır? adım adım öğrenelim!

BABATA TATLISI (BABATA KEKİ) TARİFİ

Babata İçin Materyaller:

  • 5 çay bardağı mısır unu (mısır unu yerine irmik de kullanılabilir)
  • 1,5 çay bardağı yoğurt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 çay bardağı zeytin yağı
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı ham yer fıstığı
  • 1 kahve fincanı susam
  • 1 paket kabartma tozu

BABATA YAPILIŞI

Adım 1:

Yoğurt, zeytinyağı, tahin ve toz şekeri bir kap içinde güzelce çırpalım.

Adım 2:

Ayrı bir kapta mısır unu, tarçın ve kabartma tozunu harmanlayalım. Ortasını havuz üzere açalım ve ortadaki boşluğa yoğurtlu karışımı koyalım. Tüm malzemeyi düzgünce birbirine yedirelim.

Adım 3:

Hazırlanan karışımı bir fırın tepsisine ya da borcama alalım. Üzerine susam serpelim. Yarım saat kadar dinlendirelim.

Adım 4:

Bu sırada fırını ısıtalım. Dinlenmiş kekin üzerine aralıklı olacak halde yer fıstıkları batıralım. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.

Afiyet olsun!

İlginizi çekebilir:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir